29 November, 2010

Stop Child Abuse


I used to have a shy, passive and silent girl in my class. An eight years old girl with introvert personality. This girl is a slow learner. Tahap bagi worksheet dia akan tenung je kertas tu sebab huruf pun tak kenal. Bila mengajar terjerit sikit, dia tersentak. Bila aku hilang sabar, dia yang paling sensitif lepas tu menangis. Walaupun aku tengah marah murid lain. Pelik kan? Lagi pelik bila dia tak mau masuk sekolah nangis je kat pintu pagar. Nasib baik dia makan pujuk rayu i yang merupakan cikgu baru waktu tu. The next day, she come to me and simply tell me 'cikgu, saya kena rogol'
Oh my god! 8years old kid tau ke apa tu rogol?. 

Me: Oo.. ye? rogol tu apa kakak, teacher tak tau. (Modus operandi : korek rahsia)
She: Rogol tu dia masukkan anu dia kat 'bunga' kita. (Masa ni i dah pekup mulut. Oh oh..pengsan!)
And i asked her a few more questions which i don't think i need to write here.

So i start to investigate - bring her to counselor. Rupanya this girl ada bad bad history. This was told by the school counselor and her mom. Aku je yang tak tau sebab cikgu baru. Di rogol pada usia 5 tahun, perogol lebih dari 1 dan diheret ke celah kelapa sawit. Binatang punya jantan! (T_T). I cry n cry when i knew the fact. How i wish i can kill him!!. 

So korang mesti faham kenapa this girl so shy, passive, depressed, paranoid and introvert. Memang senang melaungkan 'Stop Child Abuse!'. Tapi kita sebagai masyarakat yang prihatin, mesti sama-sama menanganinya. Cerita atas ni mungkin tak akan jadi kalau ibubapa tekankan keselamatan anak-anak. Sebagai guru, kita mesti selidik latarbelakang murid bermasalah. Pastu cuba selitkan dan ingat-ingatkan anak-anak kita jauhkan diri dari strangers, jaga diri jangan bagi lelaki pegang bahagian sulit. Banyak lagi yang kita boleh kongsi dengan anak-anak kita.

So..macam mana nak support?
Click gambar bawah ni ya!

ismellme: Jom sama-sama sokong kempen ini. Hulurkan tangan semua! =)
Copyright by www.zuraida.com. Powered by Blogger.

© Min Kaffe Bio Seleza Marine Essence Johor, AllRightsReserved.

Designed by Nur Zuraida Buang