19 December, 2012

Pregnant?

Salam everyone. 

Wah Zuraida!! Entry reception pun belum keluar dan sibuk nak post pasal pregnancy. Ehe.. Nanti OP wedding submit gambar kita cecepat update ye. By the way, am writing this entry purposely for seeking advice and experience sharing from other pregnancy mom.

Ecceh! But seriously i am confuse and curious. Masa dah lewat period sehari, ada rasa sakit senak kat kiri pinggang dan kencing pun sakit sangat. After UTI test mmg ada infection so Dr. bagi antibiotik dan ubat liquid yang lidas yucks sungguh rasanya.  After lewat period 3 hari, me curios terus menggeletis nak buat pregnancy test sebab orang kata kalau pregnant memang senang kena rine infection. Yang paling dekat kat pekan Parit Raja kampung hubby ni ada Guardian kot. So i bought pregnancy test kit cap Guardian. Dalam hati, 
"Takpe, beli murah-murah je dulu. Lagipun belum sure"

I bet all first time mom will faced this situation. Baca banyak-banyak kali manual kit takut salah buat test nanti result error. Haha! Pastu nervous tunggu result 1minute after dipped it into urine. The moment i saw double line yang tak berapa nak clear tu timbul terus kejut suami suruh check. Excited kemain pakcik Baharin kita. Hehe..


Lepas consult dengan persatuan ibu-ibu t-ha dan widura, diorang suruh test lagi lepas seminggu period due dan guna pregnancy test kit yang canggih lagi cap Dip 'n' Tell or Clear Blue. Result still positive yet blur again.. Hmm..
Ok takpelah. Encik suami kata "Dah ada la tu.. confirm!" So kami pun pergi lah Kluang Specialist Maternity Centre. Doktor scan tengok kosong, buat lagi UPT. Double line sangat blur so he assumed,

"Ada dua kemungkinan. Mungkin terlalu awal atau tak jadi. 50-50. Kita tunggu lagi berapa minggu untuk scan. Kalau keluar darah means tak jadi"

Ok, balik dengan pasrah.10 hari berlalu normal dan anggap je mengandung. Tiba-tiba one night keluar stain dan the next morning fresh blood keluar. So we went to Kluang Utama Specialist to meet O&G Specialist sebab risau bleeding kan.

He scanned and said "kosong u tak mengandung pun"
Me "Abis saya buat upt dah 3 kali all positive tu ape?"
Doctor "Takpelah kita buat sekali lagi"

There goes the result on paper,
Doc "Ok puan ni memang sah NEGATIVE so i tak perlu buat scan tru vagina. Most probably hormon tak stabil dan nak start period atau baby tu tak jadi.."
Me "Saya nye period cycle memang tak pernah miss. Plus previous pregnancy test positive. So?"
Doc "Pregnancy test kit memang tak accurate pun. Lab test kita pun dah sahkan negative. Suppose u keluar darah period macam biasa. Kalau tak keluar after 2 weeks come back"

OK! So me balik dengan sedih bagitau semua orang baby tak de dah.. Tak jadi. Tapi till now takde pun darah keluar dengan banyak. It was just a little fresh blood dan stain skali sekala.

Until this morning after 5 days met the doctor, there still got blood stain. But tergerak hati nak buat upt again guna Dip 'N' Tell pulak. Surprisingly POSITIVE dan sangat clear occay!!  


So anyone, any  advice? Me rasa dah penatttttttt sangat nak ke hospital lagi.. 
*surrender mode* 


Copyright by www.zuraida.com. Powered by Blogger.

© Min Kaffe Bio Seleza Marine Essence Johor, AllRightsReserved.

Designed by Nur Zuraida Buang