06 June, 2013

Travelog London Paris : Day 1

Bismillahirrahmannirrahim..
Lama sudah tak menulis entri, harap-harap masih ada yang sudi baca. Kali ni Zu nak share wonderful journey kali ke 2 zu menjejakkan kaki secara percuma ke Eropah. Yang paling membahagiakan, bulan madu percuma sekali sebab London Paris trip kali ni Zu dapat bawa suami..
 
Frankly speak, Zu bukan datang dari family kaya. Ibu hanya pembantu am rendah, ayah pula cuma pencen Telekom. Saya? Cuma cikgu biasa. Suami? Pun cikgu juga. Mungkin ada yang datang dari keluarga berada, bergaji mewah, bersuami kaya mampu sampai ke sana. Tapi perasaannya tak sama dengan apa yang zu rasa.
 
Percayalah. Saya ke sana dengan jerih perih hasil berniaga bersama rakan kongsi dan leader yang banyak sangat sama-sama gigih membantu. Macam-macam dugaan yang ditempuh demi satu percutian percuma yang cukup berharga. Zu fight for this trip beberapa minggu sebelum zu kahwin, sebab CDM fazi keep on provoke me "Zurai, you tak nak ke honeymoon kat London Paris percuma". Oh no, siapa yang tak nak kannn?

Duit belanja melancong juga hasil jualan Premium Beautiful, perasaannya berbeza bila kita dapat apa yang kita mahu dan menghargai sangat semuanya. Bukan mahu menunjuk tapi itulah HASIL KERINGAT sendiri. Harapkan gaji guru, tak mungkin sampai di usia muda. Harap jejaka kaya, daku bukan gadis pojaan hati sesiapa. Haha.. So BERUSAHA, kita mampu capai apa saja jangan harapkan bulan jatuh ke riba.
 
My Travelog starts here:
 
8 Mac 2013 | KLIA

All GLAMpreneurs wears green pink. Macam candy dah. Kekeke



 
We transit in Vietnam, sempat beli bantal gebu gedebus buat bekalan tidur. Approximately 14 hours travel time. zzZzz. Makan tidur je la.
 
9 Mac 2013 | GATWICK AIRPORT
 
Dah sampai London ke? Husband dah start menggigil. Padan muka tak bawa winter cloth ikut sangat cakap orang. Haha. Yang sebenarnya weather masa tu unpredictable walaupun another 1 week sepatutnya dah spring season.

 
 
The bus bring us to London City. Apa yang best sepanjang perjalanan kita boleh tengok budaya dan senibina tempat orang.
Agak-agak ada tak rakyat Malaysia yang sanggup paint bendera Malaysia atas bumbung Mini Cooper sendiri.

Basikal untuk disewa. Smart kan?
 
Bersihkan halaman rumah sana?. Best boleh guling-guling depan rumah tengok rumput dia gebu.
 
1 |  LONDON EYE

It is the world's highest observation wheel. Ini tarikan utama di kota London. 
 
 
 
Tapi sebelum naik tu kitorang dibawa tengok 3D film dalam theatre hall watch the prelude of London Eye. Terasa la angin sepoi-sepoi, bubbles dan burung terbang nak patuk hidung.
 

 
 
 Ada 32 kapsul yang setiap satunya seberat 10 tan dan boleh menampung sehingga 25 orang. Tourguide kami kata biasanya capsule ni boleh disewa untuk special event. Untuk propose ke, celebrate Valentines atau anniversary. Wah gitu kan..
 
 
 
 
 
 
The view from London Eye Capsule. Pemandangan Kota London dari atas memang terbaek!. Big Ben di situ.
Time ni kitorang kesejukan dah sebab cuma pakai sweater je. Orang lain siap trench coat bagai. Grr.. Yang aku pelik ade ke orang nak beli ice-cream ni. Mak aih!



 
Habis je melawat London Eye angin kus-kus menyerang. I'm down with headache. So terlepas peluang melawat few interesting places sebab tersadai dalam bas. Sedih kan? Tapi memang tak boleh angkat kepala, baik tidur sorang dalam bas. Berani giler lah, masa tu pikir cepat sembuh so boleh join travel dengan sihat.
 
2 | BUCKINGHAM PALACE



3 | Lunch at MELUR RESTAURANT
 
Melur London ni milik orang Johor yang dah mastautin kat London sana. Makanannya nampak sedap, sayangnya masa ni zu tak makan sebab vommit tahap dewa! Sila pastikan anda diri anda sihat semasa melancong kalau tak rugi macam saya.
 
4 | Pray at LONDON CENTRAL MOSQUE

Tidur sorang dalam bas lagi. Maka nah tataplah wajah kesayangan hamba di Masjid London ni.
 
5 | WESTMINSTER ABBEY
This Royal Church untuk perkahwinan dan pengkebumian kerabat diraja, aristokrat. And it was the venue for the wedding of Prince William and Kate Middleton.



  
6 | BIG BEN
 
Big Ben ni actually menara jam kat another wing of Westminster Palace. Time ni zu dah getting better. Dah boleh senyum. Hoho. Seronok kami nyanyi2 lagu ramai-ramai kat sini. Macam buat konsert semua orang tengok.


 
7 | TOWER BRIDGE LONDON
 
One the most impressive structures and sites in the capital, has stood over the River Thames since 1894. Kagum jambatan boleh terbuka bagi laluan kapal.




Sejuk masyaAllah tepi sungai ni kami berebut beratur beli hot chocolate. Nikmatnyaaaaa! Kat sini ramai yang dah start beli souvenir. Got a few souvenir shops there.
 
 
 

We had our second Malaysian cuisine in London. Alhamdulillah masa ni dah recover from terrible headache. Terima kasih pada suami, fazi, arman, kak eka yang banyak tolong masa ni.
 
9 | stay in HOLIDAY INN LONDON



Beautiful! The day and the night view of London from our hotel room.

 
Pengalaman hari pertama di kota London cukup berharga. Walaupun sakit tapi berbaloi sebab semua percuma. Best kan? Okay, tunggu next entri Day 2.
 
End of  Day 1 | 9 Mac 2013
 
Copyright by www.zuraida.com. Powered by Blogger.

© Min Kaffe Bio Seleza Marine Essence Johor, AllRightsReserved.

Designed by Nur Zuraida Buang