07 November, 2013

Korea Trip | Day 1

Annyeong Haseyo!
Penyakit berjangkit dah datang, haha.. Balik trip peram gambar ribu ribu lemon, pastu update Day 1 je sempatnya.. Harap-harap sembuh la penyakit Day 1, so that u'ols boleh baca sehingga ke Day 5 yek! 

This Korea Trip was on 16 - 20 September, 2013 (5 days). Eh, flashback my first Korean Drama in 2002, it was 11 years ago. It was a phenomena of Winter Sonata. Masa tu melopong tengok sanggup skip berjemaah kat masjid sampai kena kejar dengan mak guard dan warden. Bwaaha! Siapa sangka bila buat bisnes ni dapat la pulak ke sana for FREEEEEEEEEEEEE! 

Here goes my Korea Travelogue for Day 1

1 | KLIA International Depature

With my mentor CDM Nurfaziha and protege Fadila Fadh in our official tshirt.
YGLAM
Travel mates @ Savvybees yang qualify ke Korea. 
Ada yang first time ke luar negara excited pula kena naik train before boarding.

2| Incheon International Airport, Seoul

C3 group. The arrival at Incheon International Airport. GLAM tapau satu flight and we were divided to 5 groups C1 - C5.


Buat drama je mak jemah hujung tu.. 
Savvybees safely arrived at Incheon International Airport, Seoul Korea.
Hani Asmahani, Fonseka, Nurin, Zu dan Siti Fadilah. Otai dalam Savvybees team. Hehe..
Spotted this! Pelik kan arca ni. I don't know ini represent apa.
I just love to see Korea Sign everywhere on painted on the road. Orang rabun pun tak ada masalah nak drive memang jelas! Haha..
The Park. Our tour guide told us it is autumn season. Tapi cantik je bunga ada lagi belum gugur pun.



3 | Restaurant Usmania. Itaewon, Seoul 

Di sini kami dibawa ke restoran makanan halal di Korea untuk makan tengahari. Seronok travel dengan syarikat, semua disediakan. Makanan halal dah tak payah pening-pening kepala cari, penerbangan percuma dan penginapan pun percuma. 

My travel mates. Siti Fadila 











4| Doota Mall, Dongdaemun

Dari Itaewon kami ke Doota Mall untuk shopping souvenirs. I was like "Ha?? Why tour guide tak bawak pergi market untuk shopping souvenir. Shopping kat mall sure mahal gile" [1st impression]






Souvenir Shop adalah di tingkat paling atas dalam Doota Mall ni. Masuk je terus pergi tingkat atas. Tapi mata dah melilau tengok coat, jacket, blouse cantik-cantik. Oh, melt! [tahan hati]. Sampai je Souvenir floor...
My [2nd impression] "Fazi, you nak shopping ke? Murah ke sini? I nak beli kat market kot lagi murah. Ni baru first day,  nak survey dulu harga"
Tudiaaaaa penuh orang. Semua berpusu-pusu beli souvenir. Zu memang nak memborong tapi my second thought said "Nantila beli kat market lagi murah kot. Biarla diorang beli dulu"
So apa yang daku buat, jalan-jalan cuci mata dalam mall. Tengok Jacket cantik-cantik woooo! Tak sabar nak beli baju cantik. Hoho..


Cantik kannn?








Hasil pancingan di Doota Mall. Masa nak balik ni tour guide dah pesan Doota mall ni akan ditutup mulai esok hinggalah hari kami bertolak pulang sebab Korea ada perayaan ape tah masa tu macam Kuih Bulan ke apa. So sesiapa nak beli souvenir banyak better beli disini.

Again, mak jemah a.k.a Zuraida ni tak mau percaya! Second thought dia kata "Market lagi murah kot barang-barang souvenir. Takkan la beli souvenir kat Mall. Sah-sah mahal"


Apa je la mak jemah ni buat. Haha abaikan muka den dah macam joyah disitu.
Ok, agak-agak korang boleh tak teka apa kesudahannya?
Setelah merayau di Dongdaemun Market, Namdaemun Market dan lain-lain Souvenir Shop, ternyata beli di Doota Mall lagi murah berkali-kali ganda murah. 

Menyesal dakuuu tak sudah! Nak pi lagi Doota Mall dah tutup sebab Korea sambut 'Kuih Bulan' Festival. Haha. Padan muka kau Zuraida.

Nasib baik dapat beli baju cantik dan murah kat Doota Mall.


5 | Best Western Kukdo

Selepas penat memancing shopping, kami pun check in hotel ni dan bersiap-siap untuk Gala Dinner bersama-sama kumpulan besar Qualifier Korea yang lain.


 Siapa punya American Tourister tu semak je. Haha! 


Bidet! Ha, yang ni memang tersangat jakun sebab kat Malaysia tak ada. Nak cuci montot pun amek masa baca instruction kang salah tekan keluar tangan pulak. Haha.. 


6 | Best Western Premier, Seoul Garden Hotel.



 Kami dinner di Hotel lain, so on the way ke Seoul Garden tu nampak serpihan tembok yang menjadi sempadan Korea Selatan suatu masa dulu. Bangga dapat tengok tempat bersejarah dan apa yang mengkagumkan, Korea Selatan sekarang ni makin besar kawasannya dan bertambah maju.



 Malam tu kami disajikan dengan persembahan K-POP! Live.. Yay!
 Siti kantoi minat mamat ni. Kacak bukan? Sila AFUNDI beliau walaupun beliau tak berapa pandai butang baju. Ops! Haha..


 Ini K-POP wanita yang hanya bikin panas. Mana-mana suami yang record persembahan mereka malam tu confirm tidur luar. Haha!




Ok sekian Korea Travelogue Day 1. Doakan penyakit Day 1 saya sembuh supaya terus menulis untuk Day 2,3,4,5. Oh! Banyaknya lagi nak kena tulis..

Oh sebelum terlupa, pictures credit to Arman. (Suami CDM Nurfaziha)
 
Bye...

Copyright by www.zuraida.com. Powered by Blogger.

© Min Kaffe Bio Seleza Marine Essence Johor, AllRightsReserved.

Designed by Nur Zuraida Buang