15 September, 2016

Petua merawat gout dan membuang asid urik

Bismillahirrahmanirrahim.

Entri ini bukan hanya untuk berkongsi petua merawat gout sahaja tapi turut membantu merawat masalah sembelit dan merawat kencing manis taw. Baca hingga habis ya.



Garam Buluh sangat membantu pesakit yang menghidap gout, dimana asid urik yang terkumpul dalam badan terlalu tinggi. Jika dibiarkan tanpa dirawat akan melarat. Masalah asid dalam badan sebenarnya berpunca dari pemakanan kita. Jika berpantang dan menjaga makanan inshaAllah mudah dirawat. 

Bagaimana Garam Buluh Membantu?


Apakah bezanya Hai-O Garam Buluh dengan garam biasa?

Garam buluh telah menyingkirkan bahan berbahaya terhadap badan (misalnya logam berat dan bahan kimia) dalam proses pembuatannya, pada masa yang sama meningkatkan nilai nutrisinya. Kebanyakan garam melalui pemprosesan kimia, kandungan natrium adalah lebih tinggi, justeru itu, pengambilan masa panjang akan memudaratkan kesihatan.


Bolehkah kanak-kanak dan ibu mengandung mengambil Hai-O Garam Buluh?

Boleh, dengan saiz pengambilan yang kurang iaitu ¼ hingga ½ bungkus.

Bolehkah pesakit tekanan darah tinggi mengambil Hai-O Garam Buluh?
Boleh, kandungan natrium dalam garam buluh adalah sangat rendah, tidak akan mempengaruhi tekanan darah. Manakala kandungan bahan mineral yang banyak dapat memperbaiki kesihatan badan.

Bolehkah garam makan seharian diganti dengan Hai-O Garam Buluh?
Boleh, Hai-O Garam Buluh kaya dengan bahan mineral dan elemen surih, dapat menggantikan garam biasa sepenuhnya.

Cara Pengambilan Garam Buluh
Bancuhkan sebungkus Hai-O Garam Buluh (Bamboo Salt) Premier Drink dengan 200ml air suam atau jus buah-buahan. Kacau dengan rata dan hidangkan. 

Zu suka bancuh dengan epal hijau. sedapnya rasa macam epal asam boi gitu. 


Testimoni Garam Buluh 1:


Testimoni Garam Buluh 2:



Dapatkan Garam Buluh dari saya dengan sms/wa 017-7712210 ya.

Selamat mencuba.

10 September, 2016

Resepi Tiramisu Min Kaffe

Resepi Tiramisu Min Kaffe














Bahan-bahan yang diperlukan :
  • Hai-O Min Kaffe,1, paket
  • Air panas,1,cawan
  • Esen vanilla ,1,sdk
  • Telur kuning,3,biji
  • Gula kastor,1/4,cawan
  • Keju mascarpone,250,gm
  • Gula aising,1/4,cawan
  • Krim putar,175,ml
  • Biskut Italian ladyfingers,18-20,keping
  • Serbuk koko untuk hiasan
  • Bar coklat untuk hiasan

Untuk penyediaan :

  • Bancuh Min Kaffe dengan air panas di dalam mangkuk hingga larut. Kacau sebati dan biarkan sejuk.
  • Panaskan air di dalam periuk sehingga mendidih. Pukul telur kuning dan gula kastor di atasnya - menggunakan kaedah double boiler. Ketepikan dahulu.
  • Pukul krim putar, gula aising dan esen vanilla hingga menjadi “soft peak” – apabila adunan mula memekat tetapi tidak terlalu kental.
  • Di dalam mangkuk yang lain, campurkan keju mascarpone, bancuhan telur dan bancuhan krim putar. Kacau hingga rata.
  • Celup biskut Italian Ladyfingers ke dalam bancuhan Min Kaffe dan susun di dalam dulang pembakar. Tuangkan campuran keju dan ratakan menutupi semua biskut Italian Ladyfingers yang telah disusun. Sejukkan di dalam peti ais selama kira-kira 4 jam.
  • Hiaskan dengan kepingan coklat yang dihiris/diracik bersama-sama taburan serbuk coklat.
  • Min Kaffe Tiramisu sedia untuk dihidang.

Jika anda ingin menonton video Resepi Tiramisu Min Kaffe ini boleh mainkan video di bawah. 

Jangan lupa dapatkan Min Kaffe sebagai pelengkap hidangan. 
Hanya sms/wa Zu 017-7712210

Selamat mencuba.


Resepi Min Kaffe Custard Pudding Agar-Agar

RESEPI MIN KAFFE CUSTARD PUDDING AGAR-AGAR


Bahan untuk puding agar-agar : 
  • Agar-agar, 35 g 
  • Gula kastor, 480 gm
  • Mentega, 187.5 gm -dicairkan
  • Telur kuning, 5 biji
  • Susu cair, 1 tin 
  • Air, 1.25 liter - Untuk merebus agar-agar 
  • Serbuk kastard, 3 sudu besar (dicampur bersama air) 
  • Air ,3 sudu besar 
  • Esen vanilla, 1 sudu kecil 
  • Hai-O Min Kaffe 2 paket

Bahan untuk sos kastard :
  • Krim, 200 ml
  • Gula, 1 sudu besar
  • Serbuk kastard, 2 sudu kecil (dicampur bersama air)
  • Air, 2 sudu kecil

Untuk menyediakan puding agar-agar :

  • Campurkan kuning telur, esen vanilla dan mentega cair di dalam mangkuk. Ketepikan. 
  • Masukkan air ke dalam periuk, diikuti dengan agar-agar dan gula. Masak sehingga semua larut. 
  • Masukkan 2 paket Min Kaffe dan kacau hingga larut. 
  • Tuangkan campuran telur tadi bersama campuran kastard. Kacau perlahan menggunakan api yang sederhana. Teruskan mengacau sehingga menjadi pekat. 
  • Setelah itu tuangkan campuran tadi ke dalam bekas jelly atau bekas kaca
  • Sejukkan paling kurang 4 jam atau semalaman.

Untuk menyediakan sos kastard :
  • Panaskan krim di dalam periuk dan masukkan gula. 
  • Masak hingga semua bahan larut dan sebati. 
  • Masukkan campuran kastard dan pukul perlahan sehingga sedikit pekat. 
  • Sejukkan seketika sebelum dihidang.

Untuk menghidang:
Potong puding mengikut kesukaan anda dan tuangkan sos kastard ke atasnya.Taburkan sedikit buah beri. Min kaffe kastard agar-agar puding sedia untuk dihidang.

Jika anda ingin menonton video Resepi Puding Kastard Agar-Agar dengan Min Kaffe ini boleh mainkan video di bawah. 


Jangan lupa dapatkan Min Kaffe sebagai pelengkap hidangan. 
Hanya sms/wa Zu 017-7712210

Selamat mencuba.

18 May, 2016

Marine Essence Testimonial Agent Sabah

✿ A Good product speaks for itself ✿

Ceritanya, Pn Hajah Erna ni beli sekotak dua kopi sahaja. Saya selitkan pamplet rangkaian penjagaan Marine Essence. Tujuan sekadar berkongsi. Siapa sangka seterusnya Pn. Hajah Erna order dari saya sekotak Marine Essence.

Rupa-rupanya bukan Pn. Hajah yang pakai tapi diberi pada adiknya pakai dimuka. Sudahnya tukang beli teruja tengok kulit adiknya cantik, Terus borong bukan setakat ‪#‎MarineEssenceBeautyBar‬, tapi semua produk‪#‎RangkaianPenjagaanMarineEssence‬.

Bukan 1, bukan 2, bukan juga 3. Alhamdulillah now dah sign up jadi agent kita di Sabah. So bagi yang bermasalah kulit di muka atau di badan tu, jangan segan-segan nak cuba atau pm kami.

"Tak cuba tak tahu.. Dah cuba confirm pakai selalu" 



SMS/ Whatsapp 
ZU 017.7712210


13 May, 2016

Preloved LeSportSac and Cath Kidston

Preloved LeSportSac Reversible Tote
Condition like new.
Bought on Hong Kong, rarely used.
Very practical one. Boleh pakai both side. 
RM180 only free postage.



Preloved Cath Kidston London
Condition 8.5/10
Perfect for daily bag.
Very spacious.
RM100 only. Free postage.



How to buy?
Whatsapp Zuraida 017-7338181

12 May, 2016

Think Positive

Sharing positive vibes to my dear readers.


Love,
Nur Zuraida Buang

11 May, 2016

BV Alfalfa Johor Murah

Berita baik bagi pengguna BV ALFALFA disekitar Johor khususnya, anda boleh mendapatkan BV Alfalfa yang berkhasiat ini pada harga yang murah dari kami.

Sebelum itu, masih ada yang tertanya-tanya apa itu BV Alfalfa?


KEBAIKAN BV ALFALFA 



1 SUDU BV ALFALFA BERSAMAAN KLOROFIL 1KG SAYURAN HIJAU


CARA PENGAMBILAN BV ALFALFA


HARGA BV ALFALFA


Normal Price RM89
Promo Price RM79 ONLY

Hubungi Zuraida untuk pembelian
017-7712210

Alternatif Anak Tak Makan Sayur Alfalfa

BV Alfalfa Concentrated

Saya pasti ibu yang membaca entri ini pasti suka. Terutama sekali yang menghadapi masalah anak tidak makan sayur. 

Ini alternatifnya, boleh cuba amalkan BV Alfalfa Concentrated kerana 1 sudu Alfalfa ini bersamaan dengan 1kg sayuran hijau



Banyak kelebihan dan fungsi Alfalfa :



Kebaikan BV Alfalfa

Menyahtoksid

Bahan beracun dan toksik berlegar disekeliling kita. Badan kita juga mengeluarkan sisa metabolisma yang perlu di neutralkan dan dinyahtoksik setiap hari. Alfalfa membantu mengeluarkan sisa bahan beracun dan tercemar daripada badan. 


Menggalakkan Sistem Penghadaman Yang Baik

Alfalfa mengandungi sejenis enzim pencernaan yg dipanggil betaine yang membantu menggalakkan proses pencernaan yang baik.


Mengalkalikan Badan

Tubuh badan berasid adalah umpama magnet yang menarik penyakit. Alfalfa membantu meneutralkan keasidan badan disamping sifat alkali semulajadinya untuk mencegah atau membantu mengurangkan masalah kesihatan.


Menghilangkan Bau Nafas

Alfalfa mengandungi khasiat yang boleh mencegah masalah nafas dan badan berbau yang diakibatkan oleh masalah penghadaman. Seterusnya, ia membantu meningkatkan fungsi imuniti badan. 


Menghilangkan Bau Badan Yang Berlebihan

Sesetengah makanan menyebabkan badan berasa panas. Salah satu kegunaan alfalfa yang paling popular adalah untuk mengurangkan masalah panas badan.


Menambahkan darah dan menyampaikan lebih banyak oksigen penting

Klorofil iaitu pigmen hijau yang terdapat dalam alfalfa adalah hampir sama dengan hemoglobin, pigmen merah dalam sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh badan. Khasiat klorofil dalam alfalfa boleh meningkatkan bilangan sel sel darah merah di dalam badan dan setrusnya meningkatkan keupayaan membawa oksigen yang diperlukan okeh sistem badan.




HARGA BV ALFALFA MURAH
RM75 SAHAJA

Whatsapp Zuraida untuk pembelian, 
017-7712210

#CODkluangJohor


Coach Crossbody RM350 only



Brand new Coach Crossbody Pouch in Watermelon



  • Worth buying 
  • Got two zip compartment
  • An adjustable and detachable strap
  • Crossbody/ shoulder wear
  • 100% original and new (still have price tag)
  • Retail price is RM600. 
  • Selling off for RM350 ONLY- JIMAT
  • Bought last few weeks and don't really into it. 
  • Peram je tak pakai sampai la ni. 
  • Marilah meminang saya. 

Cepat grab harga janji jual 

Whatsapp me 📞017.7338181


#prelovedcoachMalaysia

05 March, 2016

Bulan Endometriosis

Watching NLKO @tv9 Bulan Endometriosis. 
-------------------------------------------
Penghidap masalah wanita ini adalah kerana faktor hormon yg tak seimbang. Hormon estrogen dominan dan kurangnya Progesteron. 

Xeno Estrogen (Estrogen jahat). Faktor penyumbang..
1. Plastic
2. Pesticide 
3. Kosmetik & Make Up - Paraben

Wanita-wanita diluar sana yg menghidap fibroid, cyst elakkan 3 faktor penyumbang diatas.

Jaga pemakanan: 
✅Banyakkan mengambil broccoli, bunga kubis. 
✅Elakkan kacang soya iaitu phyto estrogen. 

As in my case, totally avoid plastic even air panas pun zu boil dalam cerek seramik.. Kemudian disimpan dalam jug kaca. Slowly ubah.. Avoid plastic. Please.. 

Pesticid, 75% sayuran dan buah-buahan diluar sana memang disembur racun pesticid untuk mengelakkan serangan serangga perosak. Bukan pesticid saja, ayam disuntik hormon, ikan diletak formaldehid. Terlalu miskin kualiti makanan kita nowadays. So apa Zu cuba ialah singkirkan bahan kimia berbahaya pada makanan dengan guna #BioZoneFoodPurifier. Alhamdulillah memang proven berkesan. 
Look for #ParabenFree product! Sabun mandi, Shampoo, losyen, pencuci muka, moisturizer, deodorant dan banyak lagi.. Pastikan bebas Paraben dan SLES. That is why i choose #MarineEssence range. Cuba pergi farmasi cari produk yg bebas Paraben ya. 


 #BulanEndometriosis   #Fightforcancer

Zuraida
017-733 8181
Copyright by www.zuraida.com. Powered by Blogger.

© Min Kaffe Bio Seleza Marine Essence Johor, AllRightsReserved.

Designed by Nur Zuraida Buang